Enligt förslaget ska konsthallen bli en samlingsplats för pensionärer.

– Det är vanvett och helt bisarrt att lägga ner Konsthall Märsta. Rasera inte det som vi varit med och byggt upp, säger Katarina Torfason, som både är konstnär och pensionär.

Tillsammans med andra lokala konstnärer kommer hon att protestera utanför Kulturum under den tid som kommunfullmäktige sammanträder för att besluta om vilken budget som ska antas. Socialdemokraten Karen Salmose, som också är ordförande i Sigtuna kulturförening, är initiativtagare till demonstrationen.

Artikelbild

| På konstnären Katarina Torfasons paraply: "Leve Konsthall Märsta." Hon deltar i en demonstration mot förslaget att lägga ned konsthallen i Märsta.

– Konsthallen har höjt kommunens kulturnivå, så att många konstälskare från andra platser kommer till trakten, säger Karen Salmose.

Karen Nordvaller, konstälskare från Djursholm, är en av de som har besökt konsthallen.

– Nu blir det en tillbakagång till det dåliga rykte som Märsta hade med gängbildningar och förstörelse. Jag skulle inte våga mig till det stora dystra öppna torget om det inte vore för konsthallen, säger Karin Nordvaller.

Lars Björling (SfS), ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden, betonar att Sigtuna kommun behöver spara 80 miljoner kronor.

– Barn- och ungdomsnämnden behövde spara 25 miljoner kronor, äldre- och omsorgsnämnden 14 miljoner kronor, och kultur- och fritidsnämndens förslag är besparingar på 2,3 miljoner kronor.

Regnbågskoalitionen prioriterar nu vård, skola, omsorg, trygghet och miljö, menar han.

Pengarna för kultur- och fritidsförvaltningen ska istället användas för att dubblera antalet fältassistenter som arbetar förebyggande med ungdomar på fritidsgårdar och vid evenemang.

Dessutom är det svårt att bedriva en verksamhet som verkligen attraherar besökare, enligt Lars Björling.

– Taget från minnet så var antalet besökare första året några tusen och har minskat. I år har det varit glest med besökare, säger han.

Han får medhåll av en som har jobbat på konsthall Märsta. Denne bekräftar att det kommit omkring 20 besökare per dag.

Ingela Hermansson, konsthallens kurator, berättar dock att antalet besökare har legat mellan cirka 9 000 och 11 000 per år sedan hallen öppnade i februari 2014. Stora namn som Maria Miesenberger, Lovisa Burfitt, och Sigtunas egen Lars Erik Falk har ställt ut där.

– Jämfört med andra konsthallar i Stockholms län så har vi på kort tid tagit oss upp på samma nivå som konsthallar som har varit verksamma längre och har större ytor, säger Ingela Hermansson som är nöjd med besökssiffrorna.

Lars Björling betonar att det inte blir slut på konstutställningar. Man har påbörjat diskussioner med ideella föreningar att kunna ta över delar av utställningsverksamheten.

– Vi kommer också att se hur andra lokaler, till exempel biblioteken eller Kulturlänken kan användas för utställningar.

Den pedagogiska verksamheten som håller hus dels på Sigtuna museum och dels i konsthallens ateljé kommer att finnas kvar - i Sigtuna på museet och i Märsta i annan centralt placerad lokal.

Lars Björling berättar att de också jobbar för att få igång Valsta bibliotek, som också kan användas för utställningar.

– Vi är inte alls kulturfientliga. Våra pengar räcker helt enkelt inte till och därför måste vi göra vissa val.

Carita Wickström, styrelseledamot i Sigtuna kulturförening, bekräftar att föreningen tycker att nedläggningen är ett dåligt beslut.

– Det är en stor förlust för alla kulturmänniskor i kommunen. Men styrelsen har inte tagit beslut om en demonstration. Inte alla kommer att vara med i demonstrationen under torsdagen.