När konkurrerande tillverkare allt mer flyttar ut på landsorten, eller utomlands, har South East valt att etablera en ny småskalig fabrik i Rosersberg.

Det är i en nybyggd mindre industrilokal, i utkanten av det stora logistikområdet, som kommunens och länets enda sängfabrik ligger. Grannar på Tenngatan 27 är ett kaffeföretag och ett plåtslageri.

– Vi tror att det ligger i tiden med närproducerat, säger Peter Nyström vars produkter är helsvenska (exklusive tyget).

Artikelbild

| South East grundades i Stockholm 2006 som ett textilföretag, men har sedan dess gått över mer till sängar.

I lokalen tillverkas ungefär två sängar om dagen av vd:n med hjälp av Christer Berglund, som även är säljare.

En ovanlig roll för en vd kan tyckas – att dra på sig blåstället och sitta i kundmöten om vartannat.

– Man får göra det i ett sådant här skede i bolaget. Det är viktigt att alla jobbar med allt, säger Peter Nyström.

Företaget grundades i Stockholm 2006 som ett textilföretag, men har sedan dess gått över mer till sängar. Tidigare tillverkades de i Köping, men från och med i november sätts de ihop i fabrikslokalen av den nämnda duon och ytterligare en person.

Artikelbild

| En trappa upp i South Easts lokal finns ett show room.

– Vi tittade på olika lokallösningar, och tänkte först hyra något. Men sedan dök den här lokalen upp, och då köpte vi den. Det som vägde över var att det är bra kommunikationer hit samt att läget och priset var bra. Det var därför som vi satsade på Rosersberg, säger Peter Nyström.

En trappa upp i lokalen finns även ett show room, där besökare kan se South Easts sortiment. De är kända för sin randiga, marina New England-stil. Försäljningen sker både på plats och på nätet.

Artikelbild

| Sängföretaget South Easts nya fabrik i Rosersberg.

– Vi har mest 1940-talister som kunder faktiskt. De verkar gilla den här stilen, och kanske är de som har råd när de ska bygga om sina landställen, säger Peter Nyström.

Det senaste året sålde företaget runt 200 sängar i Sverige, sängar som tillverkas och levereras efter beställning. Tanken är att det ska bli fler än så framöver.

Artikelbild

| I lokalen tillverkas ungefär två sängar om dagen av vd:n Peter Nyström med hjälp av Christer Berglund, som även är säljare

– Vi hoppas tredubbla försäljningen inom två år. I år vill vi knyta upp oss till ett tiotal återförsäljare runt om i Sverige som ska sälja våra sängar. På längre sikt vill vi bredda det ytterligare i Sverige och i Norden, säger Peter Nyström.

Hur ser du på sängmarknaden i Sverige?

Artikelbild

| Peter Nyström är vd för South East som har öppnat en ny sängfabrik i Rosersberg.

– Den är gigantisk och omsätter årligen 1,6 miljarder kronor, varav vi har någon promille. Men vi har en stark profil och en tydlighet som vi tror kommer att vara vinnande i längden.