När kommunfullmäktige sammanträder på torsdag ska den nya majoritetens budgetförslag debatteras innan den klubbas. Klart är att den vill lägga ut flera kommunala verksamheter på entreprenad. Det handlar bland annat om Midgårdsbadet och Utomhusbadet och badet i Sigtuna. Märsta konsthall ska läggas ner.

– Det är en tydlig moderatideologi över det här budgetförslaget. Man vill genomföra stora förändringar på en gång, jag trodde inte att majoriteten skulle gå så här fort fram, säger Marie Axelsson, gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige.

Att majoriteten vill lägga ner konsthallen kom som en chock för Marie Axelsson. Majoriteten tycker inte Sigtuna kommun är tillräckligt stort för att kunna hålla en så stor konsthall öppen. Majoriteten vill nu göra om lokalen till träffpunkt för seniorer.

– Den professionella delen i verksamheten försvinner. Den har hållit hög kvalitet, vi har anställt en curator. Nu får väl en konstförening eller PRO sköta om konstutställningarna, säger hon.

När det gäller Midgårdsbadet är både Marie Axelsson och Ibrahim Khalifa övertygade om att inträdet blir dyrare.

På sikt vill majoriteten sänka kommunalskatten. Ibrahim Khalifa ser därför budgetförslaget som ett led i att göra skattesänkningarna möjliga.

– Vi får en urholkning av den kommunala servicen, säger han.