Beslutet att arrangera en näringslivsgala togs i höstas av initiativtagarna Sigtuna kommun och Företagarna.

– Tidigare fanns det en middag för Årets företagare, och det var väl i princip de närmast sörjande som var inbjudna och kom. Och det där tyckte vi att vi kunde skala upp och förbättra med den här galan. Nu blir det fler som kommer, och fler företag som kan premieras när vi har fler priskategorier. Vi vill sätta entreprenörerna i fokus och ge dem en klapp på axeln och bygga lite stolthet i kommunen, säger Mathias Forsberg.

Sammanlagt har över ett hundratal företag fått röster i de fem olika priskategorierna, där tre har valts ut i varje av en jury.

Artikelbild

| Näringslivsgalan hålls på Clarion Hotel Arlanda Airport 12 april.

– Det är vi nöjda med. I vissa kategorier var det svårt att välja ut tre nominerade, då det fanns sju–åtta riktigt bra kandidater, fortsätter näringslivschefen.

Företagarklimatet i Sigtuna kommun har annars de senaste åren vikit i attraktionskraft. I alla fall om man utgår från Svenskt Näringslivs årliga rankning som bygger på enkäter med företagare. 2011 var kommunen rankad på plats 7 i landet. På den senaste rankningen var Sigtuna 59, vilket är långt ifrån grannkommunerna Knivsta (33), Upplands-Bro (16), Upplands Väsby (18) och Sollentuna (5).

– Det har skett en långsam dalning. Tittar man på rankningens detaljkategorier så kan man se att det mesta har blivit sämre. Inte någon kategori har blivit bättre under åtta år. Så där har vi lite att jobba med. Galan är ett delmål i det här arbetet, säger Mathias Forsberg.

Hur ser du på företagarmiljön i Sigtuna?

Artikelbild

| Joakim Landén är ordförande i Företagarna i Sigtuna kommun.

– Den är bra, men den kan bli bättre. Vi har mycket företag som det går bra för, och vi har många stora etableringar i Rosersberg och Arlanda. Det vi behöver satsa på mer är småföretagare och entreprenörer. Sedan behöver den kommunala servicen bli bättre, det är lite för bökigt att söka bygglov med mera som det ser ut i dag.

Näringslivsgalan, där Hannah Graaf är konferencier, hålls på Clarion Hotel Arlanda Airport 12 april. Upplägget är att det först är mingel på Office One och sedan fortsätter kvällen med middag, underhållning och prisutdelning.

Målsättningen var satt till att få ihop 150 anmälda till galan. En vecka inför hade runt 200 anmält sig.

– Det är över förväntan, säger Mathias Forsberg.

Det blir en fortsättning?

– Ja, det här är inget vi bara kommer att göra en gång. Det blir en ny gala nästa år.