Det är fullt ös i Steningehöjdens sporthall. Unga basketspelare ger allt ute på plan, påhejade av föräldrarna på läktaren. Och kämpaglöden har lönat sig för Sigtuna Basket.

– Jag har bra lagkamrater. Själva sporten är kul och att se sig själv utvecklas, säger Sara Himo, 14 år.

I år fick klubben med fyra tjejer och en kille, födda 2003/2004, till Region Mellersta. Det är en uttagning som pågår i två år, varpå 15 tjejer och 15 killar väljs ut som får representera Region Mellersta, som sträcker sig från Värmland till Gävle.

Artikelbild

| Joel Björk, 12 år, tycker att dribbla är roligast.

– Det är en jättemerit, säger Sandra Rosén Larsson, ordförande i Sigtuna Basket.

Som en fin avslutning för säsongen vann dessutom Region Mellersta F03 hela turneringen på själva nationaldagshelgen.

Innan dess, i maj, vann Sigtuna Baskets flickor 04 hela Lions Cup, som är en turnering där lag från hela Stockholms län deltar.

Framgångarna för klubben har avlöst varandra i vår.

Artikelbild

| Kämpaglöd. Moa Stefansson spelar i Flickor 07, i Sigtuna Basket

En känd spelare från Sigtuna Basket är Melwin Pantzar. Han är 19 år och är en unik baskettalang som lade grunden för sin karriär med att träna flera timmar per dag i Valsta. Han spelar nu i Spanien, i Real Madrids A-lag, som precis blivit spanska mästare.

Men det är inte bara på plan Sigtuna Basket har framgångar. Med sin fina gemenskap och speciella  värdegrund, lockar klubben både tjejer och killar att vilja börja med sporten.

Artikelbild

| Sandra Rosén Larsson, ordförande i Sigtuna Basket och Jessica Himo, tränare.

– Det är en lätt sport att starta med och den kostar inte mycket. Det som är väldigt roligt med Sigtuna Basket är att vi har en mångfald i etnicitet och det är i stort sett lika mycket tjejer som killar, säger Sandra Rosén Larsson.

Klubben har en värdegrund som heter ”Jag ställer upp”. Den handlar om att ingen ska bli ojust behandlad, kränkt eller trakasserad utan att det ifrågasätts. Fokus ska vara på positivitet, gemenskap, ömsesidig respekt och en miljö där varje individ kan utvecklas.

– Det gäller alla som spelar basket, både spelare, ledare och föräldrar, säger Sandra Rosén Larsson.

Sigtuna Basket startades 1964 och var i början en sektion under Märsta IK. 1972  fick basketen växa och bli Sigtuna Basketboll Klubb.

Klubben har i dag 200 aktiva medlemmar. Tre flicklag och fyra pojklag i åldrarna 10 till 17 år, samt ett mixat seniorlag, med huvudsakligen herrar i åldrar från 20 till 50 år. På lördagsmorgnarna i Steningehöjdens sporthall, har man också basketskola för flickor och pojkar mellan 7 till 9 år.

Jessica Himo, som är huvudtränare för flickor födda 2002–2004 har varit engagerad i Sigtuna Basket sedan 2006, först som spelare och sedan som tränare. Hon har sett sporten förändras med åren.

– Spelet har förändrats väldigt mycket. Det har blivit ett snabbare spel och mer tekniskt. Spelarnas längd har inte heller lika stor betydelse längre. I dag kan alla bli bäst i laget, oavsett längd, säger Jessica Himo.