Det är en solig eftermiddag som Sigtunabygden hälsar på Ulrika Lagerlöf och Glenn Jansson. Den 20 maj, kommer de nämligen att tävla på grill- och barbecue-SM i Göteborg.

Deras spontana "grillfest" med Sigtunabygden äger rum på lägenhetens bakgård i Märsta. De bor på en av de övre våningarna, och har tagit ner sin utrustning – en grill och smoker samt nötchorizokorvar, kycklingben och majs. En granne som bor på bottenvåningen tittar nyfiket på.

De berättar att inga grannar hittills har klagat över att de grillar så mycket. Även under vintertid grillar de. På julafton stod de där på bakgården och grillade!

Artikelbild

| Ulrika Lagerlöf och Glenn Jansson tävlar på grill och barbecue-SM i Göteborg.

– Vi använder ingen tändvätska, eftersom tändvätska gör att det blir flygplansbränslelukt när man grillar. Vi använder skorsten istället, säger Ulrika Lagerlöf.

De tävlar med en annan person från Göteborg. Det är mycket hemlighetsmakeri kring den tredje medlemmen, som sägs vara känd i grillvärlden i Sverige. Deras lag heter Wicked Smoke.

Det är första gången för Ulrika och Glenn att tävla – och de tar det på största allvar.

De har fått lokala sponsorer som ger dem stöd. De tror att de har goda chanser att vinna, särskilt i kategorin vegetariska rätter. Det finns totalt sex kategorier: lax, kyckling, kamben, högrev, bokskinka och vegetariskt.

Artikelbild

| Ulrika Lagerlöf och Glenn Jansson tävlar på grill och barbecue-SM i Göteborg.

Det är dock inte första gången för Ulrika Lagerlöf att tävla. Hon ställde upp i Grillmästarna två gånger. Andra gången, i Grillmästarna 2015, tog hon sig ända till final och tv-programmet.

– Jag åkte ut först i programmet, men det gjorde inget. Jag fick vänner för livet och hamnade i ett grillcommunity, Weber-klubben, som är otroligt stor i Sverige.

Hon har i hela sitt arbetsliv arbetat inom bank och finans. Förra året, vid 47 år, bytte hon bana.

– Nu arbetar jag som Kock på Tyrol på Gröna Lund, på "Mamma Mia The Party".

Svenska Grillfrämjandet och SBQA (Swedish barbecue association) står bakom Grill-SM som har funnits i fem år. 26 lag tävlar denna helg i Göteborg. De flesta deltagarna är från Småland, Skåne och Göteborg.

– Där finns de stora grillmästarna. Vi är få deltagare från Stockholms län, säger Ulrika Lagerlöf.

Ett grillmoment i tävlingen är att grilla kött på 14–18 timmar. Då tar deltagarna med sig luftmadrass och turas om att sova medan grillningen pågår över natten.

– Glenn får ta över den delen. Jag sover inte bredvid grillen, säger Ulrika och skrattar.