På bara några futtiga semesterveckor ska batterierna laddas om och du ska skapa minnen att leva på under resten av året. Dessutom vill du också semestra där solen skiner och badvattnet är varmt. Sällan är det så här i Uppland, även om förra sommaren, från ett badperspektiv, var oerhört gynnsam. Hur och var semestern tillbringas är med andra ord inte alltid enkla beslut. Lägg till klimatkris i beslutsångesten och pressen ökar. Eller, kanske är det rent av så att flygskammen kan bli din räddning? Jag diskuterar saken med Jenny Kangas, hållbarhetscoach på Upplandsbygd, och vi kommer fram till att det finns många fördelar med hemester.

1 Slipp flygskam!

En semesterresa utan flygplan är som en hälsokick för klimatet! Du minskar skadliga koldioxidutsläpp och du slipper försvara ditt flygande inför engagerade klimataktivister och kanske ännu viktigare, dina barn och barnbarn. Bil är inte heller alltid det bästa miljövalet, men om kollektivtrafiken inte når fram till din lokala semesterdestination är den ändå bra mycket bättre än flyget till Mallorca.

Artikelbild

Jenny Kangas är hållbarhetschef.

2 Nära kompisar!

När du upptäcker semesterpärlorna i Uppland, eller rent av i angränsande län, uppstår en möjlighet som du kanske inte tänkt på – du möter andra upplänningar. Säga vad man vill om upplänningar, men är vi inte ett rätt så trevligt släkte ändå? En annan fördel med nya semesterkompisar på nära håll är att ni enkelt kan träffas igen, efter semestern.

3 Förläng semesterkänslan!

Precis som med dina nyvunna vänner från Uppland är de platser du upptäcker också enkla att besöka igen, helt enkelt för att de ligger nära. Den där badsjön du råkade köra förbi kanske är helt suverän att åka skridskor på? Eller så är gårdskaféet som du besökte en given helgutflykt när du vill sätta färg på en grå novemberhelg.

4 Bli en lokalpatriot!

Ja, lokalpatriot kanske inte har stått på din bucket list, men ju mer du lär känna din hembygd, desto mer bryr du dig om dess natur och de människor som bor där. En känsla som är svår att överträffa. Kanske kommer du efter din ”hemester” att se på upplänningar med samma vurm som du betraktar charmig lokalbefolkning på semesterorten i Grekland?

5 Öka de lokala skatteintäkterna!

Kanske är det här det mest oväntade argumentet för en hemester, men samtidigt ett av de viktigaste. I en global värld där stora företag dominerar kan det rent av vara en hjälteinsats att lägga semesterpengarna på den lokala campingen eller restaurangen. De pengar som spenderas på företag i din närhet har större möjlighet att så småningom hamna i kommunens skattkista och därmed åter komma dig till gagn. I alla fall i teorin.