Vackert beläget vid vatten och grönska, cirka 45 kilometer norr om Uppsala, i Österbybruk finns Sadelmakarlängan som drivs av Katarina Persson.

I det välbevarade brukssamhället driver hon tre olika verksamheter: galleri, keramikverkstad med egentillverkning samt en butik.

– Det är alltid väldigt roligt med sommaren i Österbybruk, då kommer många hit och det händer mycket. Det är olika evenemang, aktiviteter och alla verksamma i området hittar på saker. Bygden lever verkligen upp på sommaren, säger Katarina Persson.

Artikelbild

| Österbybruk lever upp på sommaren och i sommar kommer mycket att hända.

Sadelmakarlängan är en av flera verksamheter som finns i Österbybruk under sommaren. Den som lockas av kultur, hantverk och historia hittar säkert något intressant i Österbybruk.

– Sommaren är betydelsefull för oss, då kommer hela bygden till liv. Vi dras med en ekonomi där vi får kämpa. Att locka besökare av olika slag är otroligt viktigt för oss. Därför är det kul när det händer saker som lockar och engagerar människor, säger Monica Kinsella, verksamhetschef på Österbybruks herrgårdsstiftelse.

Stiftelsen förvaltar ett flertal fastigheter i Österbybruk – bland annat den världsunika vallonsmedjan, herrgården, parken, ånghammaren och orangeriträdgården samt en del andra byggnader. I sommar arrangeras flera guidade turer som bland annat spökvandringar, specialguidningar som har koppling till brukets historia, visningar i Vallonsmedjan och auktioner på söndagar.

– Vi har klassiska evenemang som pågått i flera år och nya aktiviteter som vi satsar på i år. Det är allt från vallonsmedjan som är den enda i världen som går att sätta i drift och ullmarknaden som drar drygt 2 000 besökare till veteranbilsträffar och kurser i byggnadsvård. Det gör att det händer något varje dag och vi vill ta vara på och visa upp historien och den vackra miljön som finns här, säger Monica Kinsella.

Artikelbild

| Bengt Lindholm, Mia Ulin och Monica Kinsella på Österbybruks herrgård välkomnar besökare med glädje.

Nytt för i år är operafestivalen som planeras bli ett årligt evenemang med olika uppträdanden och en stor nyhet är utställningen med japanskt tema som arrangeras både inomhus- och ute och även går igen i andra aktiviteter.

– Vi har många aktörer på området som planerar olika aktiviteter och hakar på det japanska temat. Det gör att sommaren i Österbybruk går lite i Japans tecken.