Första halvlek fick mig att undra om det finns något hopp för Sirius. Sedan kom Sam Lundholm och Stefano Vecchia in på planen. Där finns hoppet, men att den här säsongen blir allt annat än tuff är en skräll. Sirius blev totalt sönderstressat i den första halvleken av ett hungrigt BP. Förre Siriusspelaren Alexander Nilsson tog sig gång på gång runt på Sirius vänsterkant och skapade chanser för både sig själv och lagkamraterna. Samtidigt slog både Niklas Busch Thor och Abdul Razak bort mängder av passningar och något uppbyggt spel var det inte att tala om. Det med två veckor kvar till den allsvenska premiären och det mot ett lag från superettan. Den första halvleken var kass från Sirius sida. Tur var väl då att den andra blev mycket bättre.

Det har varit mycket snack om Sirius spelsystem under försäsongen då man främst spelat ett 3-4-3-system. Det har ärligt talat fungerat sådär. Man ska dock komma ihåg att en hel del är nytt, med nya tränare och nya tankar. Man får låta det ta tid. Jag tror att andra halvlek mot BP var ett skönt besked för tränarna ändå. Där och då fungerade den nya formationen och idén precis som man ville. Försvarsspelet var i princip prickfritt och framåt hotade Sirius både med uppbyggda anfall och snabbare omställningar som den nya tränarduon söker. Och det som framför allt lyfte Sirius var Stefano Vecchia och Sam Lundholm.

Sirius har fått genomföra i princip hela försäsongen utan sina offensiva spetsspelare. Mot BP fick de båda hoppa in och med sitt spel lyftes både Sirius offensiva och defensiv. Både Vecchia och Lundholm var på spelhumör och gav Sirius ett hot man inte haft på hela försäsongen enligt mig. Båda gick bra in som "tior" i det nya spelsystemet och såg ut att trivas. Det kittlade att se de båda spela fotboll tillsammans för Sirius igen och jag tycker att det blev extra bra när John Junior hoppade in och hotade med sin snabbhet. Den trion vill jag se från start i premiären mot Kalmar. Det som dock oroar, som alltid när man pratar Sirius, är både Lundholm och Vecchias skadehistorik. Jag har svårt att se att båda ska spela 30 matcher i allsvenskan, det kommer inte att hända. Utan den duon känns det ganska iskallt framåt för Sirius faktiskt, i alla fall om man ska kunna hota lag från mitten eller till och med topplag. Lägg till att Abdul Razak, som också besitter spets på sin position, är en riktig glaslirare. För mycket hänger på att de ska vara skadefria för att jag ska känna mig lugn angående Sirius 2019.

På bänken satt nyförvärvet John Alvbåge och tittade på. Sirius säkrade under fredagen upp på målvaktssidan och det är tydligt att man inte helt tror på Lukas Jonsson som en x-faktor i allsvenskan. Alvbåge kommer med mängder av rutin till Löten och det blir så klart nyttigt inför den viktiga säsong som väntar. Lukas Jonsson svarade med en fin match mot BP där framför allt speluppfattningen imponerade (han fick inga skott på sig). Känslan är dock ändå att Alvbåge blir Sirius val mellan stolparna 2019.

En träningsmatch återstår nu, mot Frej på lördag, och vi kan så sakteliga börja summera försäsongen. Med två veckor kvar till premiären har jag i alla fall en premiärelva i tanken. Jag tror som sagt att Alvbåge får förtroendet och om han gör det bra på träningarna, han har ju knappt spelat det senaste året. I backlinjen ser jag Kebba Ceesay, Daniel Jarl och Robert Åhman Persson, en habil trea. Som wingbacks får Kalle Larson och Jesper Arvidsson fortsatt förtroende och framåt vet ni vilka jag vill se. Centralt hoppas jag på Razak, om han är kurant, men bredvid honom väljer jag Philip Haglund i stället för Niklas Busch Thor. Jag tror att Haglund kan ge Razak mer tid och vara den han behöver som partner. Busch Thor har inte imponerat sedan comebacken och får kämpa för platsen. Haglund i sin nygamla roll ger även Sirius det där hotet på fasta som var så lyckat i fjol.

På tisdag väntar den allsvenska upptaktsträffen där alla journalister fått skicka in sina tips för sammanställning. Jag har satt Sirius på kvalplats före AFC Eskilstuna och Falkenberg. Det kommer att bli ett tufft år för Sirius där jag tror man kommer få slåss mot nämnda lag samt IFK Göteborg, Kalmar och eventuellt Helsingborg i botten. Spelet måste sitta – och firma Stefano Vecchia & Sam Lundholm måste vara hela.