I mellandagarna placerade sig Pontus Nordström på en fin fjärdeplats i mycket hård konkurrens vid Julmarathon i Orsa och i säsongens första långlopp, Axa Ski Marathon i Orsa, under söndagen blev han sexa.

Närmare 700 deltagare stod på startlinjen, däribland stora delar av det svenska långloppslandslaget.

– Det har gått riktigt bra första halvan av säsongen där jag har slagit bra åkare. Nu senast var jag före åkare som Fredrik Byström och Rickard Tynell, som vunnit hela långloppscupen, säger Pontus Nordström.

Svenska långloppscupen fortsätter med Skistart Ski Marathon vid Långberget i helgen och 26-åringen från Östervåla IF har aldrig varit närmare toppen än nu.

– Jag var uppe och nosade lite grann förra året, men inte alls på den här nivån. Den enkla förklaringen är att jag har tränat fruktansvärt bra i sommar. Jag har haft möjligheten att träna på en hög nivå och då kommer resultaten. Det är inga hemligheter, säger Pontus Nordström.

De uppländska skidåkarna som tävlar på en lika hög nivå som Pontus Nordström är få till antalet och hans dröm är att ta sig in i ett av de större svenska långloppsteamen.

– Förhoppningen är att kunna fortsätta göra en bra och stabil säsong och då skulle det kunna öppna för att åka i ett team. Det vore stort, säger Pontus Nordström.

Vad skulle det betyda för dig?

– Det skulle betyda jättemycket och det skulle förenkla många saker. Dels skulle man kontinuerligt få åka på läger med ett stort gäng, vilket gör att träningen går att driva ännu bättre. Sedan är det en ganska stor ekonomisk vinning att ingå i ett lag, vilket skulle förenkla många saker.

I Axa Ski Marathon hade Pontus Nordström sällskap i spåren av sina pappa och klubbkamrat Ulf Jansson som vann H50-klassen i överlägsen stil, vilket räckte till en 30:e plats i elitklassen. Henric Rosén, även han Östervåla IF, kom på plats 28 i elitklassen. Stefan Ekman, Strömsbergs IF, blev 34:a. Segrarna i både herr- och damklass kom från Team Lager 157; Anton Karlsson och Britta Johansson Norgren.