Ellen Olsson valde direkt ett eget vänsterspår och kunde inte hänga på när fransyskan Caroline Jouisse snabbt gjorde ett ryck i högerspåret.

Det var en dum strategi av mig. Jag skulle hängt på henne eftersom hon är en bra simmare, som den här säsongen kommit bland de fem bästa på alla Europacuptävlingar. Nu är jag besviken, säger Ellen Olsson som vunnit Vansbrosimningen två gånger och nu fick simma i ett vakuum efter ledaren.

Tillbaka efter skada

Artikelbild

| Starten av årets Vansbrosimning.

Men detta blev ändå ett positivt kvitto för Ellen Olsson – som nu är tillbaka efter en inledning på året då hon varit sjuk i tolv veckor och i ett år dragits med en muskelbristning i höften. En skada hon fick på gymmet.

Det var onödigt, men nu känns det som att jag är på väg tillbaka. På grund av skadan har jag varit osäker på hur snabbt jag nu kan simma. Men förra veckans tredjeplats på Europacupen i Barcelona och loppet i dag gör att det känns som att jag är på rätt väg, säger Ellen Olsson.

Därför gör hon nu en hårdsatsning för att ta sig till nästa års OS i Japan. Första målet är att ta en av de 25 OS-platserna. Det stora nålsögat är en OS-uttagning som avgörs i juni nästa år.

Jag har alla förutsättningar med bra träningsmöjligheter i tyska Saarbrücken. Nu blir det full satsning, men jag ska också träna klokt med tanke på skadan.
Artikelbild

| Japanska Yasunari Hirai och franska Caroline Jouisse (höger) vinner 2019 års upplaga av Vansbrosimningen.

Bara presentkort

Mikael Rosén, förbundskapten i svenska öppet vatten-landslaget, tror på Ellen Olsson:

Hon gör hela tiden de mentala framsteg man behöver göra på den här nivån.

I herrtävlingen saknades de två bästa herrarna, Viktor Johansson och Elliot Söderman, som nästa vecka simmar öppet vatten-VM i Sydkorea.

Därför blev det Christopher Jedel, från Mölndal, som fick försvara de svenska färgerna i en dramatisk kamp. Under hela loppet var det en grupp på fyra simmare i täten med vinnaren Yasunari Hirai, från Japan, tvåan Marcel Schouten, från Nederländerna och trean Dario Verani, Italien.

Jedel besviken fyra

Christopher Jedel kom fyra, bara sex tiondelar från segern och efter målgången var han enormt besviken och lämnade snabbt målområdet:

Det är surt eftersom vinnaren får 50 000 kronor och jag som fyra, så nära vinnaren, får ett presentkort på 500 kronor i en sportaffär.

Christopher Jedel kom fyra även i förra årens Vansbrosimning. Det gjorde att hans besvikelse blev ännu värre.

Nu är jag arg på mig själv. Efter fjolårets fjärdeplats borde man lärt sig att kunna spurta bättre, men jag har inte tränat tillräckligt mycket sprint. Det får bli ändring på det till nästa år.

Totalt var det 6 300 som simmade de klassiska 3 000 meterna i Vansbrosimningen. För somliga blev det en extra kylig utmaning eftersom det bara var 16 grader i vattnet.