Efter en lång försäsong som började i december inleder Uppsala Rugby sjumannasäsongen i helgen.

På hemmaplan på Fyrisfjäderns gräs ställs de mot Stockholm Exiles RFC, Enköpings RK och Stockholm Beserkers i premiäromgången.

– Det ska bli jätteroligt att dra igång och vi är laddade. Försäsongen har varit väldigt bra och vi har bland annat tagit in en fystränare för att arbeta mer med den biten. Det har funkat jättebra och alla i laget har verkligen utmanats och vi har fått ihop gruppen, säger Lene Lykke-Olesen.

Artikelbild

| Efter ett år i Australien är Lene Lykke-Olesen tillbaka i Uppsala Rugby.

Hon är tillbaka i Uppsala efter ett år av studier i Australien där hon även spelade rugby för University of Queensland.

Hon återvände till Sverige i julas och hoppade direkt in i klubbens försäsong.

– Det blev träning direkt men det har funkat jättebra och tjejerna är skitgoa. Det var annorlunda att spela i Australien eftersom rugby är en större sport där med en högre nivå. Alla människor andas rugby, vet hur det spelas och matcherna sänds på tv.

Lene har även spelat ett år i Nya Zeeland och kortare sejourer i Kanada samt England.

Artikelbild

| Uppsala RFC siktar på att ta sig till SM-slutspelet som avgörs under SM-veckan i Helsinborg i början av juli.

– Det är ett annat mindset utomlands där man tänker mer på sig själv och ska visa vad man kan. Eftersom jag varit utanför Sverige tidigare visste jag vad som väntade och det är alltid utvecklande att spela med nya spelare.

Under tiden i Australien kunde inte Lene spela med det svenska landslaget men nu siktar hon på att ta sig tillbaka och knipa en plats i truppen till European Trophy – som ofta kallas för den europeiska b-gruppen.

Artikelbild

| Uppsala RFC siktar på att ta sig till SM-slutspelet som avgörs under SM-veckan i Helsinborg i början av juli.

– Jag får göra så bra ifrån mig som möjligt och visa att jag förtjänar en plats. Mitt mål är att spela i sjumannalandslaget, det är därför jag tränar och lägger ned så mycket tid på rugbyn.

Sverige siktar på att ta sig tillbaka till Grand Prix som är den högsta serien och som man gick upp till 2016 men åkte ur förra säsongen.

I mitten av april var Lene iväg med svenska akademislandslaget (utvecklingslaget) på en sjumannaturnering i Tyskland som man vann efter sju spelade matcher – finalen mot Belgien ställdes in eftersom motståndarna lämnade walkover på grund av skador.

– Konkurrensen har blivit mycket hårdare i landslaget och många spelare har blivit väldigt rutinerade. Det är som natt och dag från när jag lämnade Sverige, nivån och bredden har utvecklats enormt så det gäller att jag visar framfötterna.

Förutom sjumanna har Uppsala även ett 15-mannalag – därifrån ingår även Josefine Devine, Maja Framming och Angela Woolley i svenska landslaget – och den säsongen inleds också i maj.

– Först vill vi ta oss till SM igen och göra ett bättre resultat än förra året. Men framför allt vill vi spela bättre rugby än tidigare och då gäller det att vi prioriterar och ger allt i varje omgång.

Uppsala har en rutinerad stomme av spelare som är kvar i laget men till varje säsong försvinner spelare medan andra tillkommer på grund av studier.

– Det finns både för- och nackdelar med att vara i en studentstad då vissa slutar plugga här medan andra kommer hit för studier. I år har vi fått in en del tjejer som verkligen har potential att utvecklas.

Förutom klubblaget väntar även två turneringar med svenska sjumannalandslaget i Frankrike i slutet av maj.

Efter det tar förbundskaptenen ut den slutgiltiga truppen till European Trophy och för Lene är målet självklart.

– Jag har tappat ett år i landslaget men hoppas självklart vara med. Jag är en slitvarg, länkspelare som supportrar andra och ska finnas där så att de kan skina i spelet. Det finns ingen som har en självklar plats men jag ska göra allt för bli uttagen.