Så sent som under lördagen var Janne Hänninen nere på Uppsalas träning. Kort senare kom man överens om att avbryta samarbetet med den finländske coachen som tog över laget inför säsongen.

– Vi kände att vi behövde någon slags förändring för att få energi i laget. Vi har diskuterat fram och tillbaka, Janne har varit med i den diskussionen, och sedan landade vi i det här för att få någon förändring i laget. Och ja, vi vann ju i dag, säger klubbdirektören Sonja Entzenberg.

När togs beslutet?

Artikelbild

| Agnes Nordström skriker ut sin glädje efter slutsignalen.

– Det togs väldigt sent. Han var nere på träningen under lördagen och sedan har vi haft samtal efter det kan jag säga. Vi tycker att Janne har gjort ett jättebra jobb med våra unga tjejer på basketgymnasiet och i U19, men resultatet här säger ju att vi inte har lyckats med ligalaget. Det har inte med hans basketkunskaper att göra utan att få in mer energi i laget, säger Entzenberg.

Ike Person, som klev in i staben i slutet av januari, ledde laget mot Mark och kommer att leda laget resten av säsongen. Matchen var en riktig måstematch och Uppsala vann till slut med minsta möjliga marginal efter att Agnes Nordström petat in 66–64 med 6,7 sekunder kvar.

– Vi visste hur viktig den här matchen var och det spelar ingen roll hur mycket vi vinner med bara vi vann, säger Nordström.

Uppsala hade inför matchen bara vunnit mot just Mark under säsongen. Båda lagen stod på två poäng och Uppsalas seger gör att laget förmodligen undviker kval.

Artikelbild

| Uppsalas nya huvudtränare Ike Person.

– Den här segern var hur viktig som helst för säsongen och just mot Mark så att vi har två segrar där och kan lägga de bakom oss. Vi har tuffa matcher kvar, matcher som vi har en chans i men där vi behöver självförtroende. För det betyder det här jättemycket, säger Nordström.

Blickar ni uppåt nu?

– Absolut, självklart. Att vinna betyder så mycket som helst. Det kan bara gå uppåt härifrån.

Uppsala var det bättre laget hela matchen, men höll trots det på att slarva bort segern. Mark kunde ta ledningen för första gången med drygt tre minuter kvar av matchen. Uppsala darrade betänkligt och både Neramou Jeng och Agnes Nordström missade dubbla straffkast. Mark hade en sexpoängsledning som Uppsala till slut överkom.

– Det är klart att det blir lite skakigt, man känner att vi inte har medvind. Jag tycker ändå vi slet hela matchen trots att vi missade många chanser att rycka, säger Nordström.

Vad säger du om förändringen på tränarsidan?

– Det är ett beslut som klubben tog. Ike har varit med så det var inte en tokförändring ändå nu inför match, vi behövde liksom inte börja om.